logo

УКРАИНСКИЕ ПИСТОЛЕТЫ СЕРИИ ФОРТ-12

От боевого до травматического

Мы уже рассказывали о гордости Украинских оружейников - боевом пистолете системы "ФОРТ-12" калибра 9Х18ПМ. Но наверно мало кто знает за пределами Украины, что НПО "ФОРТ" выпустило целую серию разных по назначению пистолетов этой модели. Несмотря на то, что все модификации ФОРТ-12 имеют узкую специализацию, они все же являются однотипными и изготовляются из одного и того же материала на одном и том же оборудовании, и даже на одной и той же линии. И будь то боевая модель, будь газовая без разницы - технология изготовления, а также комплектование за небольшим исключением тоже...

Мы уже рассказывали о гордости Украинских оружейников - боевом пистолете системы "ФОРТ-12" калибра 9Х18ПМ. Но наверно мало кто знает за пределами Украины, что НПО "ФОРТ" выпустило целую серию разных по назначению пистолетов этой модели. Несмотря на то, что все модификации ФОРТ-12 имеют узкую специализацию, они все же являются однотипными и изготовляются из одного и того же материала на одном и том же оборудовании, и даже на одной и той же линии. И будь то боевая модель, будь газовая без разницы - технология изготовления, а также комплектование за небольшим исключением тоже.
Итак - серия пистолетов ФОРТ: "ФОРТ-12", "ФОРТ-12Р", "ФОРТ-12Г" Начнем, конечно же, мы с боевой модели, а по ходу дела будем делать отступления на его модификации под несмертельные и газовые боеприпасы.

Призначення
(для боевої моделі)

Пістолет 9Х18ПМ мм "ФОРТ-12" (далі за текстом - пістолет) є особистою зброєю нападу та захисту, призначеною для поразки противника на вевеликій відстані. Прицільна дальність пострілу - 50 метрів. Забійна сила кулі зберігається на відстані до 350 м. Вогонь з пістолета ведеться поодинокими пострілами.

ТЕХНІЧНІ ДАНІ І ХАРАКТЕРИСТИКИ

1. Використовуваний набій - 9Х18ПМ
2. Кількість нарізів ствола, шт 6
3. Довжина ствола, мм 95
4. Довжина пістолета, мм 180
5. Висота пістолета, мм 131
6. Ширина пістолета, мм 32
7. Вага пістолета з магазином без набоїв, кг 0,83
8. Вага пістолета зі спорядженим магазином, кг 0,95
9. Початкова швидкість кулі, м/с 315
10. Практична скорострільність, постр/хв. 40
11. Місткість магазина, шт 12
12. Зусилля натиску на спусковий гачок:
-при спуску попереднього зведеного курка, кг від 1,5 до 3,5
-при зведенні курка самовзводом не більше, кг 7,5
Набої 9Х18ПМ зі сталевим сердечником (4)

Будова та принцип роботи

Пістолет напівавтоматичний з магазинною подачею набоїв. Принцип дії авто-матики пістолета засновано на використанні енергії віддачі вільного затвора, ствол не має зчеплення із затвором, надійність замикання каналу ствола досягається великою вагою затвора і силою зворотної пружини.
Самозводний ударно-спусковий механізм пістолета куркового типу подвійної дії.

Складові частини пістолета та їхні найменування наведені на Мал.
Надійний запобіжник, розташований з лівої сторони, при вмиканні блокує затвор з рамкою, шептало з курком, ударник, шептало із спусковим гачком.
Крім запобіжника, в пістолеті передбачено інші засоби безпеки:
якщо затвор незачинений, то відокремлювач блокує тягу і не дозволяє зробити постріл, а також не дозволяє пістолету перейти на автоматичну стрільбу;
- для усунення випадкового пострілу при зриві курка до поста-новки його на бойовий звід або при зніманні його з бойового зводу курок автоматично стає на запобіжний звід;
- штифт на затворі усуває можливість вильоту ударника в бік стрільця.
Скоба спускового гачка дозволяє вести стрільбу обома руками.
Розміри рукоятки вибрані з урахуванням антропометричних особливостей руки,
що дозволяє вести швидку, точну та інтенсивну стрільбу.

Будова пістолета:

1. Затвор,
2. Рамка в зборі зі стволом.
3. Затворна затримка.
4. Направляюча вісь.
5. Зворотня пружина.
6. Магазін на 12 набоїв.

РОБОТА СКЛАДОВИХ ЧАСТИН

При пострілі, під тиском порохових газів на дно гільзи, затвор рухається назад, а куля залишивши гільзу, рухається по стволу вперед.
Затвор, рухючись назад, натискує на відокремлювач, який відокремлює тягу від шептала, дозволяючи йому притиснутися бойовим виступом до курка. Виступ курка, при натисканні на курок затвором, входить в зачеплення з бойовим виступом шептала і встановлюється у зведене положення. Затвор, продовжуючи рухатись назад, захоплює викидувачем порожню гільзу, яка, зустрічаючись з відбивачем (отражателем), викідається крізь вікно затвора.
Зворотня пружина знаходиться у стиснутому положенні, курок утримується в зведеному положенні бойовим виступом шептала, спусковий гачок з тягою відокремлені від шептала.

РУХ ЗАТВОРА ВПЕРЕД

Коли зворотня пружина починає розтискатися, татвор рухається вперед, захоплює з магазина набій і вводить його в набійник, закріваючи його дзеркалом затвора. Затвор встановлюючись в переднє положення, відпускає відокремлювач, який приєднує тягу спускового гачка до шептала, при відпусканні спускового гачка.


ПРОДОВЖЕННЯ СТРІЛЬБИ

Для продовження стрільби необхідно повторно натиснути спусковий гачок, завдяки чому шептало звільняє курок, який б''є по ударнику, а той, в свою чергу розбиває капсюль.
Ведення вогню таким чином може продовжуватисья до витрати усіх набоїв в магазині.
Після відстрілу останнього патрону затвор утримується в крайнньому задньому положенні затворною затрімкою, яка вмикається висупом подавача магазина.

При натисканні важеля затворної затримки, затвор звільняється і стає в попереднє положення.

Призначення
(для модифiкацii"12Р")

Пістолет 9 мм Р.А. "ФОРТ-12Р" є вогнепальною зброєю активної самооборони несмертельної дії призначеною для відстрілу набоїв з гумовим снарядом конструктивно призначенім тільки для стрільби з данної моделі (Терен-3Ф), і маючу сферічну єластічну кулю калібром 9 мм Р.А. Другі боеприпаси маючі маркіровку (Терен-3П та ін.) не забезпечують надійну роботу автоматики пістолета. Категорічно забороняєсться використовувати для стрільбі бойові налбої відповідного калібру, а також заміняти основні деталі на подобні із бойової або спортивної зброї. При спробі виконати такі дії, деталі та вузли кріплення руйнуються, що може привести до травмування (це стосується і газових моделей, відмінність якіх складається тількі в стволі з розсікачем).



ОПИСАННЯ І РОБОТА ПІСТОЛЕТА

Пістолет призначений для стрільби набоями "ТЕРЕН-3Ф" з еластичною кулею для пістолета "ФОРТ-12Р", згідно ТУ У 19485052.006-2000 і використовується на данний момент працівниками правоохороних органів при охороні громадського порядку у випадках, коли використання вогнепальної зброї недоцільне.

 

 

ОСНОВНІ ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРІСТИКИ

1. Калібр, мм 9 мм Р.А.
2. Довжина ствола, мм 95
3. Довжина пістолета, мм 180
4. Висота пістолета, мм 131
5. Ширина пістолета, мм 32
6. Маса пістолета зі спорядженим магазіном, кг 0,90
7. Маса пістолета з магазином без набоїв, кг 0,83
8. Зусилля спуску
   При попередньо зведеному курку, Н від 25 до 35
   При зведенні курка самозводом, не білльше, Н 75
9. Дальність ефективної дії, м 5 - 7
10. Мінімальна дальність використання по живій цілі, м 4,5
11. Максимальна дальність використання, м 10
12. Діаметр кола розсіювання гумових куль при стрільбі на 5 метрів не перевищуе, мм 100
13. Швидкість польоту гумової кулі на відстані 4,5 м від дульного зрізу, не більше м/с 275
14. Практична швидкострільність, пострілів за хвилину 40
15. Місткість магазина, набоїв, шт 12


БУДОВА І РОБОТА ПІСТОЛЕТА

Пістолет складається із рамки, до якої хорстко закріплено ствол, затвор, що ковзається по пазах рамки самовзводного куркового ударно-спускового механізму SA/DA. В отворі затвора розташований ударник. В шахті рамки розташований магазин з набоями. Задня частина рамки закрита рукояткою, розміри якої обрані з урахуванням антропометричних особливостей руки, що дозволяє утримувати пістолет при стрільбі двома руками.
Принцип дії автоматики пістолета засновано на використанні енергії віддачі вільного затвору, ствол не має зачеплення з затвором, надійність замикання каналу ствола досягається вагою затвора і силою зворотньої пружини.
При натисканні спусковий гачок, обертаючись навколо вісі, діє на тягу, яка піджимає шептало і виводить його із зачеплення з зубом бойового зводу курка, курок звільняється і під дією бойової пружини наносить удар по ударнику, гострий кінець ударника (бойок) розбиває капсуль-запалювач набою, розташованого в набійнику і вібувається постріл.
Еластична куля вилітає зі ствола пістолета з великою швидкістю вперед і примушує затвор рухатись в протилежному напрямі.
Затвор, рухачись назад, стискує зворотню пружину, натискує на відокремлювач, який відокремлює тягу від шептала, дозволяючи йому притинутися бойовим виступом до курка. Виступ курка, при натисканні на курок затвором, входить в зачеплення з бойовим виступом шептала і встановлюється на бойовий звод. Затвор, продовжуючи рухатись назад, захоплює викидувачем порожню гільзу, яка, зустричаючись з відбивачем, викидається крізь вікно затвора.
Надалі робота автоматики пістолета схожа на роботу бойової модіфікації.

ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ
Загальні вказівки до всіх модіфікацій

ФОТОПРИКЛАДИ НЕПОВНОГО РОЗБІРАННЯ ПІСТОЛЕТА, ВКАЗІВКИ ДИВИСЬ НИЖЧЕ


Для неповної розборки натисніть на вісь затворної затримки протиркою або магазином з правого боку пістолета...

Витягніть затворну затримку

Відведіть затвор у крайнє заднє положення...


Підійміть задній край, відпускаючи затвор уперед, зніміть зі ствола і відокремте від рамки.

Витягніть направляючу вісь зі зворотною пружиною

ВКАЗІВКИ

Технічне обслуговування пістолета треба проводити негайно по закінченні стрільби.
При великому настрілі за один день технічне обслуговування треба проводити через кожні 120 пострілів.
Коли пістолет не використовується, технічне обслуговування треба проводити щотижнево.
Послідовність проведення технічного обслуговування:
- розібрати пістолет і магазин;
- провести чищення пістолета і магазинів;
- оглянути пістолет у розібраному вигляді;
- змастити і зібрати пістолет;
- оглянути пістолет у зібраному вигляді.
На початку розбирання пістолета необхідно:
- витягнути магазин
- вимкнути запобіжник;
- відвести затвор, оглянути набійник і переконатись, що він порожній. Відпустити затвор.
Пістолет повністю розряджений, запобіжник вимкнутий.

Неповне розбирання пістолета

Натисніть на вісь затворної затримки протиркою або магазином з правого боку пістолета
Витягніть затворну затримку
Відведіть затвор у крайнє заднє положення, підійміть задній край, відпускаючи затвор уперед, зніміть зі ствола і відокремте від рамки
Витягніть направляючу вісь зі зворотною пружиною.

ЧИЩЕННЯ ПІСТОЛЕТА

Чищення пістолета проводиться рідким мастилом для зброї РЖ згідно з ТУ 38.101 1315-90.
Прочистити канал ствола (Мал. 67), для чого:
- протягти крізь проріз протирки ганчірку, товщина верстви ганчірки мусить бути такою, щоб протирка входила в ствол з невеликим зусиллям;
- просочити ганчірку рідким мастилом для зброї;
- вставити протирку в канал ствола і повільно просунути по всій довжині канала ствола декілька разів;
- замінити ганчірку і повторити чищення;
- протерти насухо канал ствола чистою сухою ганчіркою;
- чищення проводити до тих пір, доки на ганчірці не буде слідів нагару.
Затвор вичистити від нагару, бруду і вологи з допомогою ганчірки, пройнятої рідким мастилом для зброї та віджатої. Ретельно прочистити місця навколо викидача й ударника.

Решту деталей і механізмів, а також магазини на-сухо протерти ганчіркою до повного знищення слідів нагару, бруду і вологи.
Іржу вичистити ганчіркою, пройнятою перед цим рідким мастилом для зброї та віджатою.
ПРИМІТКА. При першому чищенні необхідно вичистити захисне мастило, ретельно протираючи деталі ганчіркою, пройнятою рідким мастилом для зброї та віджатою.

Огляд пістолета в розібраному вигляді

Огляд пістолета в розібраному вигляді проводити після чищення.
На деталях не повинно бути дефектів, які негативно впливають на працездатність, міцність і безпеку експлуатації пістолета:
- на стволі і набійнику не повинно бути деформацій, роздуття і розколин;
- на затворі не повинно бути розколин, нашарувань, порушення цілісності ме-талу;
- на рамці, особливо в задній частині і в зоні розташування курка, не повинно бути помітних розколин;
- ударник повинен вільно переміщуватися в каналі затвора;
- на зчепі викидача і на бойку не повинно бути сколин;
- на виступі подавача магазина не повинно бути розколин і нашарувань;
- верхні губки магазина не повинні бути погнутими;
- усі деталі пістолета не повинні мати розколин, забоїн, гнуття та іржі.

Змащування і збирання пістолета

Після чищення й огляду пістолета в розібраному вигляді деталі і механізм пісто-лета змастити рідким мастилом для зброї.
Мастило наносити ганчіркою, просоченою вищезгаданим мастилом і віджатою.
Залишки мастила зняти сухою ганчіркою.
Складання пістолета і магазинів проводити в зворотній послідовності.

Огляд зібраного пістолета

Огляд зібраного пістолета проводити так:
- увімкнути запобіжник. Курок фіксується на запобіжному зводі. Затвор зчеплений з рамкою. При натисканні на спусковий гачок (самозвід) курок не зводиться;
- вимкнути запобіжник, звести курок, натиснувши великим пальцем, увімкнути запобіжник, натиснувши на спусковий гачок. Курок зафіксований і не зривається з бойового зводу. Вимкнути запобіжник, провести холостий спуск;
- вставити магазин і перевірити його фіксацію в рукоятці;
- вимкнути запобіжник, відвести затвор у крайнє заднє положення і відпустити. Затвор стає на затворну затримку. Натиснути важіль затворної затримки, затвор встановлюється в попереднє положення, курок зведений. Провести холостий спуск, натиснувши спусковий гачок;
- витягнути магазин, відвести затвор у крайнє заднє положення. Курок зведений;
- провести холостий спуск, натиснувши на спусковий гачок, курок здійснює удар по ударнику;
- натиснути спусковий гачок. Курок зводиться і, не встановлюючись на запобіжний звід, здійснює удар по ударнику (стрільба самозводом).





Процес перезарядження пістолету, останнею дiєю є сняття пістолета з затворної затримки і автоматичне досилання патрона в патронник.

Источником данной информации являются паспорта завода-изготовителя пистолетов серии ФОРТ, а так как все официальные документы ныне пишутся только на государственном языке Украины, текст паспортных данных дан без изменений во избежание неточностей и опечаток при переводе на русский язык.

Материал собрал и подготовил major Я в Google+
23 февраля 2002 года.

номер 52 » Архів номерів » номер 5 » УКРАИНСКИЕ ПИСТОЛЕТЫ СЕРИИ ФОРТ-12